2009. március 14., szombat

Annak tudatában, hogy mi fog bekövetkezni, Péter az emberi jellemre fordítja figyelmét. 3.rész

Lényegében az apostol ezt kérdezi: “Mi lakozik a szívedben ezekben az utolsó napokban? Ki vagy és ki leszel amint az utolsó idők közelednek? Jól tudod, hogy Isten gondot fog viselni fizikai szükségleteidről, de készülődsz-e szellemileg?”

Ha ezt szokatlannak tartod, gondolj arra amit Jézus mondott az utolsó időkre való felkészülésről. Ő sem beszélt fizikai készülődésről, mint Péter, de figyelmeztetett a zavaros, viharos időkre, háborús híreket fogunk hallani, népfaji és néptörzsi viszályokról, éhségekről, földrengésekről, üldözésekről, a bűn áradata fogja elnyelni a tömegeket és sokaknak elhidegül a szeretete. Azt is mondta, hogy seregek fognak Jeruzsálem ellen felvonulni és borzalmas pusztítást fognak okozni, földig le fogják rombolni a templomot.

De nem beszélt arról, hogy miként éljük át ezeket az időket. Nem beszélt arról, hogy mit tegyünk amikor elveszítjük otthonunkat vagy állásunkat, vagy egy nemzet gazdasági csődbe jut. Inkább így tanított; “Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy Mit igyunk? vagy Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre.” (Mt. 6:31-32)

Péter Jézus szavait visszhangozza levelében, “Mindennek a vége pedig már közel van: legyetek tehát bölcsek és józanok, hogy imádkozhassatok.” (1Pt. 4:7). Más szóval, “Itt van az alapvető utasítás ezekre a végső időkre: Legyetek józanok és nyugodjatok meg akármi is történik. Nincs szükség pánikra, inkább mindent vigyetek az Úrhoz imádságban.”

Most sok hívő pánikszerűen él. Habár életükön át tanúskodtak, hogy Isten a megtartójuk, most amint a viharos felhők kezdenek megjelenni a horizonton, félelemben futkosnak. Péter ezeknek azt mondja: “Tartsátok testi, természetes érzelmeiteket a hit védelme alatt.”

Aztán Péter azt mondja, hogy vigyünk mindent Istenhez imádságban. “Legyetek bölcsek és józanok, hogy imádkozhassatok.” (4:7) Péter azt mondja, hogy keressétek az Urat, hogy a jelen idők iránti aggódásotokat ellenőrzés alatt tartsa. Péter szerint minél sötétebbé válik a világ körülöttünk, annál inkább a Szent Szellem békéjében és nyugalmában kell hogy járjunk és éljünk.

Most a világiak kétségbeesetten próbálnak békességet találni a káoszban. A Wall Street Journal szerint a magas rangú üzleti vezetők és azok akik nagy feszültséggel járó állásban vannak, a jógához és a kínai mantrához fordulnak, hogy valamilyen nyugalmat találjanak. Minket keresztényeket Isten ígérete fog békében tartani, ha gondunkat Krisztusra helyezzük a világ eseményeivel kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése